Thursday, June 07, 2007

New Economy


Yaşadığımız şu zamanda her şeyin önüne bir yeni/new eki getirmeye alıştık. yeni pazarlama, yeni iletişim sistemleri, yeni teknoloji, yeni ekonomi... İlk başlangıcı 1990'lı yıllar olmasına rağmen hala yeni ekonomi olarak bilinen bu, çağımıza 'daha' uygun ekonomi işleyişi, yaratıcılarının bekleyişinin tersine aslında pek de büyük işler başarmadı. Ama gelişen teknoloji ve globalleşen iş dünyasıyla, ekonominin geçirdiği değişimlerin yeni ekonomi olarak adlandırılması da böyle başladı.


Yeni ekonomi, ilk oluşturulduğunda düzenli olarak gelişen ve büyüyen iş dünyası ve buna bağlı olarak azalan işsizlik ve enflasyon oranını sağlamayı savunuyordu. Şimdi globalleşen iş dünyası, yeni ekonomi ile işliyor. Bu yönden bakarsak aslında bir kaç amacını gerçekleştirmiş de oldu. Globalleşme ile düzenli olmasa da hızla gelişen ve büyüyen bir iş dünyası oluştu. Buna bağlı olarak iş imkanları artarken, globalleşmeye ayak uyduramayan birçok iş yapısı rekabetle başedemediler.


Kısaca özetlemek gerekirse, yeni ekonomi ilk başta amacını gerçekleştirememiş olsa da, sürekli ve büyük bir hızla gelişen global dünyaya kendini uyumlamakla kalmayıp, bu yeni global ekonomiye ismini vermeyi başarmıştır. Hiç bir iş yapısı bu hız çağında eski, geleneksel yöntemlerle ayakta kalamamaktadır. Bu da bir bakıma yeni ekonominin doğru şekilde uygulandığında amaçlarına ulaştığının kanıtı olarak görülebilir.


Geleneksel dünya nasıl durgun bir göl gibiyse, yeni dünya azgın dalgalarıyla hızla ilerleyen bir nehir gibi. Durmaya niyeti olmadığı gibi, durup dinlenmek isteyen sakinlerini de bir nefeste sularına gömecektir...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home